Když se stavěla panelová sídliště, bylo to zhruba v polovině funkčního období reálného socialismu. V té době si mnozí lidé kladli za cíl vybudovat tolik bytů, aby v naší zemi bylo zajištěné bydlení takřka pro každého, a bylo také poměrně dobře dostupné. Výstavbu sídlišť provázala také řada úskalí a neshod, neexistoval na výstavbu domů jednotný názor, ale buďme rádi, že se tento záměr nakonec vydařil, a že díky tomu si mnozí z vás také mohou dovolit mít střechu nad hlavou, namísto noclehu pod mostem.

Spát pod mostem není nic příjemného, leda tak za vlahých letních večerů při kempování v rámci vodáckých akcí, ovšem skončit pod tím mostem by někteří z vás mohli třeba ještě dnes.

V panelových sídlištích se již za socialismu myslelo na odvětrávání bytů a v mnoha z nich se počítalo s umístěním větracích šachet vzduchotechniky. Byl to záslužný počin, který zajišťoval v bytech prakticky za každého počasí odvod výparů z kuchyně, z koupelny a z toalety, čímž se výrazně zlepšil bytový komfort. Mělo to však háček, jehož nebezpečnost každým rokem stoupala výš a výš, až se nakonec v některých místech projevila v plné síle. Začínalo to ale docela nevinně.

Když vháníte vzduch například pomocí ventilátoru do útrob vzduchotechniky, spolu s ním tam proudí drobné, pouhým okem neviditelné prachové částice. Jestliže k tomu připojíte vodní páry nasávané kuchyňskou digestoří, nasycené jemně rozptýleným tukem, máte tu směsici mastného prachu, usazeného na vnitřních stěnách potrubí. Zpočátku o nic nejde, měsíce a roky se nic neděje a mastný prach ve vzduchotechnice nikoho netrápí. Ale pokud se jeho vrstva zvýší na jediný milimetr, vznikne dokonalá velmi hořlavá, a někdy i výbušná směs. Jestliže se jí podaří zapálit, například jiskrou od sporáku, může vyhořet nejen váš byt, ale i další byty navěšené na stejné stoupačce.

Přijít o střechu nad hlavou jen kvůli mastnému prahu, tak to tedy opravdu zamrzí nebo naštve, ovšem nežli trénovat spaní pod mostem, je rozumnější nechat vzduchotechniku zkontrolovat, prověřit, a případně důkladně vyčistit.