Když vám budeme vykládat o nebezpečí, co číhá ve stoupačce panelového domu, možná se pousmějete a zakroutíte hlavou, co je to za nesmysl. Vždyť tudy vedou pouze některé inženýrské sítě a vzduchotechnika, a pokud tu vysloveně nedojde k úniku zemního plynu, což snadno zachytíte svým čichem, závady na vodovodních trubkách a odpadu nikoho na životě neohrozí, a už vůbec ne vzduch uvnitř plechového potrubí vzduchotechniky.

Ano, máte pravdu, závady na plynových rozvodech ve stoupačkách jsou spíše výjimečné a v případě úniku vody to není žádná tragédie, ale opravdové nebezpečí, ohrožující i lidské životy, je ukryto uvnitř vzduchotechniky. Možná vám stále vrtá hlavou, co je na té vzduchotechnice tak hrozného, když se dovnitř vhání pouze vzduch pomocí ventilátorů z kuchyní, z koupelen a z toalet, že by snad ten ventilátor mohl někoho ohrozit? Nebo samotný vzduch? Kdepak. Nejde tu jen o vzduch.

Představte si situaci, kdy vaříte v kuchyni oběd – z jednoho hrnce s polévkou uniká vodní pára a z vedlejšího hořáku s rozpálenou pánví se smaženým sýrem zas horký vzduch, nasycený tukem. Spolu s tím nasává ventilátor v digestoři i drobné částečky prachu, rozptýlené v ovzduší, a tato směs se pak přilepí na vnitřní stěnu potrubí ve stoupačce.

Zpočátku o nic nejde, mastný prach tam pouze drží, ale jakmile se jeho vrstva zvýší na pouhý jeden milimetr, máme tu velmi nebezpečnou hořlavinu a někdy i třaskavinu. Pak už jen postačí zapálit ji odlétající jiskrou od vařiče, a tragédie se blíží svému završení. V některých budovách, kde se ve vzduchotechnice usadí více mastného prachu, může exploze vyvolat tlakovou vlnu a hořící částečky prachu pak zapálí i několik bytů pod sebou. A jak vypadá vyhořelý byt po zapálení prachu ve vzduchotechnice, zjistíte na Internetu, je tam řada fotografií, ale upozorňujeme předem – není to hezký pohled.

Revize vzduchotechniky a následné čištění (nejen) ve stoupačkách bytových domů má svůj platný význam a opravdu to není žádný byrokratický výmysl.